Η αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες LED στο ξενοδοχείο Blue Palace Resort & Spa ήταν κάτι που μας προκάλεσε αρκετά μεγάλο πονοκέφαλο.

Η προσπάθεια έχει αρχίσει σχεδόν τρία χρόνια πριν. Τότε η επιλογή λαμπτήρων LED ήταν πολύ περιορισμένη και οι δυνατότητες πολυ λιγότερες. Σήμερα αν και ο αριθμός των εταιριών και των λύσεων που προσφέρονται από την αγορά είναι τεράστιος, οι επιλογές (λόγο συγκεκριμένων κριτιρίων) συνεχίζουν και είναι περιορισμένες. Το μόνο που μένει είναι να κάνει κάποιος συνεχώς δοκιμές και με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα να αποφασίσει αν το αποτέλεσμα του κάνει ή όχι.

Προδιαγραφές

Ας αναφερθώ όμως στις προδιαγραφές.

 • η πιο συχνή προδιαγραφή είναι το χρώμα να είναι ζεστό. Αντίστοιχο με αυτό της λάμπας πυρακτώσεως (2500Κ – 2700Κ)
 • ΤΟ CRI (color rendering index) – (δείκτης χρωματικής απόχρωσης) να έχει τιμή μεγαλύτερη του 80.
 • Η ένταση του φωτισμού (lumens) της λάμπας να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε λάμπας. Τα παραγόμενα lumens είναι ο μόνο δείκτης που θα μας δώσει αντιστοιχία με μια λάμπα πυρακτώσεως.
 • Η διάρκεια ζωής να είναι η μεγαλύτερη δυνατή
 • η Εγγύηση αντικατάστασης να είναι η μεγαλύτερη δυνατή

Προσοχή:

 • στην αγορά κυκλοφορούν λάμπες που διαφημίζονται ως θερμές και έχουν τιμές χρώματος απο 2700Κ – 3300Κ.
  • Αυτές δεν αποτελούν λάμπες θερμού φωτισμού – αντίστοιχου με τις λάμπες πυρακτώσεως.
  • Δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε σημεία όπου έχουμε 50 λάμπες  στην σειρά. Αν πάω να αντικαταστήσω μια αργότερα από διαφορετική παρτίδα παραγωγής και έχει διαφορετικό χρωματισμό θα κάνει μπαμ σε μια γραμμή από λάμπες σαν την μύγα μεσ στον γάλα. Ο χρωματισμός 2700Κ από τον 3300Κ έχει τεράστια διαφορά
  • είναι λάμπες πολύ χαμηλού κόστους. Επομένως θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε βοηθητικού χώρους όπου η “ατμόσφαιρα” και ο χρωματισμος της λάμπας δεν έχει τόση μεγάλη σημασία
  • από την εμειρία μου ένα ποσοστό ( κοντά στο 15% ) ΑΣΤΟΧΕΊ και χρειάζεται αμέσως αντικατάσταση.

Τεχνοικονομικο Case Study

Η πρώτη παρτίδα με λάμπες ήταν αυτές που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Αυτές μετά  τους παρακάτω υπολογισμούς κάνουν απόσβεση στο μισό  μιας σεζον 6 μηνών ή 180 ημερών . Επομένως η αντικατάσταση τους επιβάλετε.

Μια τέτοια περίπτωση η οποία θα αναλύσω έχει να κάνει με λαμπτήρες τύπου GU10 (50w) – το κλασσικό σποτάκι. Τέτοιες λάμπες υπάρχουν εγκατεστημένες σε διαδρόμους κτηρίων δωματίων όπου είναι τοποθετημένες πίσω από κολώνες και ανάβουν 24 ώρες την ημέρα. Ο ρόλος τους είναι τόσο ο φωτισμός των γενικά σκοτεινών διαδρόμων ακομα και την ημέρα αλλά και ο αρχοτεκτονικός φωτισμός. Τετοιες λάμπες υπάρχουν περίπου 400 οι οποίες αντικαταστάθηκαν.

Και ας κάνουμε και μερικούς υπολογισμούς με βάση την φετινή τιμής της kwh που προκύπτει για ένα τετειο ξενοδοχείο.

400ΤΕΜ Χ 50W/1000 X 24 ΩΡΕΣ Χ 180 ΗΜΕΡΕΣ Χ 0,12euro/KWH = 10.368euro  κόστος ρεύματος την σεζόν για τις κλασικές λάμπες

400ΤΕΜ Χ 5W/1000 X 24 ΩΡΕΣ Χ 180 ΗΜΕΡΕΣ Χ 0,12euro/KWH = 1.037euro  κόστος ρεύματος την σεζόν για τις αντίστοιχες λάμπες LED.

Επομένως η διαφορά από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρευματος  είναι 9331 euro την σεζον.  

Αν πούμε ότι αυτές οι λάμπες έχουν και ένα μέσο κόστος απόκτησης 13 euro χωρίς ΦΠΑ (υποθετική αλλά κοντά στην πραγματικότητα τιμή)  τότε το κόστος απόκτησης τους είναι 400 Χ13 = 5200 euro

Επομένως  το πρώτο έτος για αυτές τις λάμπες κερδίσαμε 4131 euro.

Παράπλευρα οφέλη

 • έκλυση χαμηλότερης θερμοκρασίας στους χώρους που βρίσκεται η λάμπα
 • μείωσης του pick ισχύως κάτι το οποίο πρέπει να παρακολουθείται σε επιχειρήσεις που είναι συνδεμένες στην Μέση Τάση της ΔΕΗ.
 • λόγο του τουλάχιστον 10 πλάσιου χρόνου ζωής το εργατικό κόστος από την αλλαγη αυτών των λαμπτήρων μειώνεται αρκετά. Έτσι η συντήρηση του ξενοδοχείου εξοικωνομεί χρόνο για άλλες δραστηριότητες.
 • Ελαχιστιοοίηση κινδύνου εργατικού ατυχήματος από εργασία σε ύψος και από εργασία με χρήση φορητής σκάλας.

Η περίπτωση των πολυελαίων στην υποδοχή του ξενοδοχείου σε εστιατόριο και bar.

Πραγματικά δύσκολη περίπτωση αφού έγιναν πολλές δοκιμές ώστε να τολμήσουμε τελικά να αντικαταστήσουμε με LED αυτού του είδους τις λάμπες.

 • Πρόκειται για μια λάμπα πυρακτώσεως 40W E14 (το κλασιικό κεράκι) dimmable.
 • Λόγο του φωτισμού στον χώρο της reception το χρώμα παίζει τεράστια σημασία στην απόδοση της απαιτούμενης ατμόσφαιρας.
 • Ο μέσος όρος λειτουργίας για αυτές τις λάμπες είναι 12 ώρες.
 • Οι πολυέλαιοι βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και η αντικατάσταση των καμένων έως τώρα  λαμπτήρων γίνεται με αναβατόριο με μεγάλο απαιτούμενο χρόνο ρίσκο ατυχήματος λόγο της χρήσης αναβατορίου καθώς επίσης  λόγο του οτι εκτελείται εργασία σε ύψος και συνήθως ξημερώματα ώστε να μην αντιληφθούν οι πελάτες την αλλαγή.

Τελικός αριθμός λαμπτήρων που αντικαταστάθηκαν με λαμπτήρες LED 7W είναι 450 τεμάχια

Αν κάνω τους παραπάνω υπολογισμούς κόστους τότε:

450ΤΕΜ Χ 40W/1000 X 12 ΩΡΕΣ Χ 180 ΗΜΕΡΕΣ Χ 0,12euro/KWH = 4667 euro  κόστος ρεύματος την σεζόν για τις κλασικές λάμπες

450ΤΕΜ Χ 7W/1000 X 12 ΩΡΕΣ Χ 180 ΗΜΕΡΕΣ Χ 0,12euro/KWH = 816 euro  κόστος ρεύματος την σεζόν για τις αντίστοιχες λάμπες LED.

Επομένως η διαφορά από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρευματος  είναι 3851 euro την σεζον.

Αν πούμε ότι αυτές οι λάμπες έχουν και ένα μέσο κόστος απόκτησης 16 euro χωρίς ΦΠΑ (υποθετική αλλά κοντά στην πραγματικότητα τιμή)  τότε το κόστος απόκτησης τους είναι 450 Χ16 =7200 euro

Επομένως  η απόσβεση για τις συγκεκριμένες λάμπες γίνεται απόσβεση στις 2 σεζόν. ( χωρίς όμως να υπολογίσουμε το κόστος της εργατοώρας που απαιτείται για την αντικατάσταση της κλασική λάμπας πυρακτώσεως και το ισοδύναμο κίνδυνο ατυχήματος από εργασία σε ύψος. Αν τα ποσοτικοποιούσαμε η απόσβεση θα έβγαινε και εδώ σίγουρα λιγότερο από σεζόν.

Λάμπες δωματιού

Μετά από αναλυτικές μετρήσεις που έγιναν στο ξενοδοχείο διαπιστώθηκε ότι τα φώτα στην τουαλέτα του δωματίου είναι ανοικτά κατά μέσο όρο πάνω από 8 ώρε την ημέρα.

Αυτά τα φώτα ειναι 5 λάμπες GU10 50w. Από τους γνωστούς υπολογισμούς προκείπτει

5ΤΕΜ Χ 50W/1000 X 8 ΩΡΕΣ Χ 150 ΗΜΕΡΕΣ Χ 0,12euro/KWH = 36 euro  κόστος ρεύματος την σεζόν ανά δωμάτιο  για τις κλασιικές λάμπες

5ΤΕΜ Χ 5W/1000 X 8 ΩΡΕΣ Χ 150 ΗΜΕΡΕΣ Χ 0,12euro/KWH = 3,6  euro  κόστος ρεύματος την σεζόν ανά δωμάτιο για τις αντίστοιχες λάμπες LED.

Επομένως η διαφορά από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρευματος στο δωμάτιο είανι   είναι 32,4 euro την σεζον.

Αν πούμε ότι αυτές οι λάμπες έχουν και ένα μέσο κόστος απόκτησης 10 euro χωρίς ΦΠΑ (υποθετική αλλά κοντά στην πραγματικότητα τιμή)  τότε το κόστος απόκτησης τους είναι 5Χ10 = 50 euro

Επομένως  απαιτέιτα μια και μισή σεζόν για την απόσβεση . Επομένως και πάλι επιβάλεται η αλλαγή λαμπτήρα και σε αυτή την περίπτωση

Συμπέραμσατα

Τεχνοικονομικά η αλλαγή από λάμπες πυρακτώσεως ή αλογόνου σε λάμπες LED συμφέρει επιβάλεται και κάνει απόσβεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο περισσότερες ώρες την ημέρα  γίνεται χρήση της λάμπας τόσο λιγότερη είναι και η απόσβεση.

Όταν δε η απόσβεση τους δεν ξεπερνάει τις 2 σεζόν (6 μήνες λειτουργίας η σεζόν)   τότε το μόνο πρόβλημα που πρέπει να βρει λύση είναι για να αποκτηθούν το χρηματοοικονομικό. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Στην διάθεση σας για ερωτήσεις και διευκρινήσεις.

SSL Certificate