Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του ανοίγματος του ξενοδοχείου για την σεζόν 2013 υλοποιήθηκαν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ξενοδοχείο είναι μηχανολογικά μοιρασμένο σε δυο τμήματα με 100 δωμάτια το κάθε τμήμα περίπου . Στο πρώτο τμήμα ανήκουν κεντρικό εστιατόριο και κεντρικό κτήριο.

Το δεύτερο τμήμα αποτελείται από 100 περίπου δωμάτια bungalows.
Εκεί τοποθετήθηκαν με σκοπό την παραγωγή Ζεστών Νερών Χρήσης 2 αντλίες θερμότητας (με πρόβλεψη για τρίτη σε περίπτωση που θα απαιτούνταν). Οι αντλίες θερμότητας είναι κατασκευή της εταιρίας inventive energy το μοντέλο ΙEΗ 250 θερμικής απόδοσης 26kw – 36,5kw με COP 4,6 εώς 6,4.

Η ρύθμιση θερμοκρασίας λειτουργίας του ζεστού νερού χρήσης είναι 55οC προσαγωγή με 52οC επιστροφή με δυνατότητα η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής να φτάσει εώς 68οC από την αντλία θερμότητας.

Το υπάρχον λεβητοστάσιο πετρελαίου αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί. Ο ρόλος του περιορίστηκε στην θέρμανση κατά τις κρύες μέρες αρχή και τέλος της σεζόν, στα προγραμματισμένα θερμικά σοκ κατά της λεγεωνέλλας. Στην συμβολή του σε περίπτωση που οι 2 αντλίες θερμότητας δεν προλάβουν κάποιο pick κατανάλωσης .

Κατά όλους του μήνες λειτουργίας έως τώρα (Μάιο έως και Ιούλιο) η μέση κατανάλωση ανά ημέρα σε ηλεκτρικό ρεύμα που αφορά τις αντλίες θερότητας είναι 220kwh.Η αντιστοιχία του περυσινούς μήνες ήταν 1800kwh πετρελαίου.

Για να αναγάγουμε σε κόστος λειτουργίας φέτος έχουμε κόστος 26€ ανά ημέρα για την θέρμανση ζεστών νερών χρήσης 100 δωματίων ( 240 ατόμων) σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα – συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες σε ζεστό νερό. Αντίστοιχα του μήνες την προηγούμενη σεζόν(2012) είχαμε κόστος περίπου 180€ ανά ημέρα. (Στα νούμερα αυτά η πληρότητα φέτος είναι αυξημένη και πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι)

Δηλαδή στην συγκεκριμένη εγκατάσταση πετύχαμε μείωση κόστους 86% στο συγκεκριμένο μηχανοστάσιο. Να σημειωθεί ότι εδ΄ψ συνέβαλε η πολύ καλή δομή του δικτύου σωληνώσεων.

Στο πρώτο τμήμα όπου υπάρχουν 75 τμ συλλέκτες μετά από στοχευμένες αλλαγές στις οδεύσεις των σωληνώσεων στο μηχανοστάσιο,  την αλλαγή ενός πλακοειδή εναλλάκτη νερού και την προσθήκη απλών και πολύ χαμηλού κόστους αυτοματισμών καταφέραμε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου κατά 50% τον μήνα δηλάδή να πέσουμε στα 1400lt /μήνα από 2800lt/μηνα σε σχέση με την περυσινή σεζόν. ( και αυτό χωρίς να λάβουμε υπ όψην μας ότι φέτος οι πληρότητες είναι σαφώς μεγαλύτερες)

Σε όλα τα παραπάνω πάντα είχαμε και έχουμε στο μυαλό μας την σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του μικροβίου της λεγεωνέλλας. Αφού εκπονήθηκε μελέτη για τα κρίσιμα σημεία που μπορεί να εμφανιστεί, καταστρώθηκε σχέδιο και στρατηγική αντιμετώπισης.

Μέσα σε αυτό είναι και η χρήση αυτοματισμού διοξειδίου του χλωρίου ως το πλέον απολυμαντικό μέσο στην περίπτωση της λεγεωνέλλας μειώνοντας την ανάγκη για πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού κατά παρατεταμένα διαστήματα.

Όλα τα παραπάνω έχουν μετρηθεί με ΚWμετρητές όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τηρείται αρχείο στην κατανάλωση πετρελαίου  (βάση απογραφής) ανά μήνα  και παίρνουμε συνεχώς δείγματα όπου εξετάζονται σε διαπιστευμένο εργαστήριο όσο αφορά τις μετρήσεις και τον έλεγχο της λεγεωνέλλας.

Τέλος ενδεικτικά να αναφέρω ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας ( ηλεκτρική + πετρέλαιο +υγραέριο) ανά διανυκτέρευση είναι κάτω από 16kw/guestnight πράγμα που καθιστά το ξενοδοχείο σε αυτά με την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας ανά διανυκτέρευση σε όμοια με αυτό ξενοδοχεία στην Νότια Ευρώπη Μεσογειακές χώρες και Τουρκία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση στην διάθεση σας στα στοιχεία επικοινωνίας της σελίδας μας.

Ευχαριστώ

Ευάγγελος Μπικάκης

Υ.Γ Στο τέλος της σεζον θα ακολουθήσει παράθεση αποτελεσμάτων με πίνακες και σχεδιαγράμματα και συγκριτικά για όλη την σεζόν )

SSL Certificate